Inhoudsopgave

Om zo lang mogelijk te blijven genieten van je houtgestookte of elektrische sauna en deze te beschermen tegen weersinvloeden en slijtage, is het noodzakelijk om tijd te besteden aan het onderhoud. Sauna onderhoud is belangrijk zodat het hout er mooi blijft uitzien en beschermd wordt tegen algen, bacteriën, schimmels en weersinvloeden.

Behandel je sauna minimaal één keer per jaar met een daarvoor geschikt beschermingsmiddel, zoals olie of beits.

Oliën of beitsen doe je alleen aan de buitenkant van de sauna. Behandel de sauna niet aan de binnenkant, door hoge temperaturen kunnen er giftige stoffen vrijkomen die schadelijk voor je zijn.

Hoe moet je de sauna oliën (of beitsen)?

Zodat olie of beits goed droogt is het belangrijk om de juiste dag te kiezen waarop je jouw sauna gaat behandelen. Doe dit niet wanneer het buiten te warm is (de beste temperatuur vinden wij tussen de 12 en 24 graden) en doe dit niet wanneer de sauna in de volle zon staat. Zo zorg je voor het best mogelijke eindresultaat.

Voordat je begint met de behandeling, is het belangrijk om het hout goed te reinigen. Na het reinigen moet het hout opgeschuurd worden. Gebruik schuurpapier met korrel 80. Schuur altijd met de houtnerf mee. Veeg het schuurstof goed van het hout. Na deze stappen kan de eerste laag aangebracht worden. Nadat de eerste laag gedroogd is, moet het hout opnieuw geschuurd worden met schuurpapier met korrelgrofte 240. Hoelang moet het eerste laagje drogen? Minimaal 24 uur! Breng hierna tweede laag aan en laat het opnieuw drogen.

Voor het onderhoud van de binnenkant van je sauna raden wij aan om deze regelmatig af te nemen met een vochtige doek, aangezien er na elke saunasessie huidresten en andere soorten vuil in de sauna achterblijven.

Laat de sauna regelmatig luchten, zet de deuren en de ramen open na elke saunasessie, dit zorgt voor een goede luchtkwaliteit in de sauna. Controleer regelmatig de stenen in de kachel, gebarsten stenen moeten altijd vervangen worden.

Behandeling met lak werkt precies hetzelfde. Wel moet je, nadat je het hout voor de eerste keer geschuurd hebt, het opnieuw ontvetten, zodat de lak zich goed kan hechten.

Qrest afspraak maken

Arnita

Iemand die veel liefde en zorg geeft aan ons bedrijf. Bij jouw bezoek aan onze showroom staat ze jou graag te woord over de sauna’s en hottubs.

Blijf op de hoogte van onze tips

Abonneer op onze nieuwsbrief

Kijk naar de andere verhalen