Met een goed hottub onderhoud zorg je ervoor dat je langdurig kunt genieten en voorkom je dat het hout aangetast wordt door algen, bacteriën, schimmels en beschermd wordt tegen de weersinvloeden. Beitsen of oliën is wat je moet doen om het hout optimaal te beschermen en de levensduur daarvan te verlengen.

Zodat de olie of beits goed droogt is het belangrijk om de juiste dag te kiezen waarop je jouw hottub gaat behandelen. Doe dit niet wanneer het buiten te warm is (de beste temperatuur vinden wij tussen de 12 en 24 graden) en doe dit niet wanneer de hottub in de volle zon staat. Zo zorg je voor het best mogelijke eindresultaat.

Beitsen – Door het hout te behandelen met een beits, geef je het hout betere en langere bescherming. Het beschermlaagje van beits is wel beter zichtbaar op het houtoppervlak dan het beschermlaagje van de olie. Om de natuurlijke uitstraling zoveel mogelijk te behouden, raden wij aan om te kiezen voor transparante beits. Beits trekt, net zoals de olie, diep in het hout en heeft een vochtregulerende werking. Door de vochtregulatie kan het vocht dat in het hout komt er weer makkelijk uit.

Hoe moet je beitsen:

Voordat je met de behandeling begint, is het belangrijk dat het houtoppervlak goed gereinigd is. Wij raden aan om hiervoor een speciaal voor het hout gemaakte schoonmaakmiddel te gebruiken. Nadat het hout gedroogd is, moet het geschuurd worden met schuurpapier. Gebruik schuurpapier met korrel 80. Schuur altijd met de houtnerf mee. Veeg het schuurstof goed van het hout. Na deze stappen kan de eerste laag aangebracht worden. Nadat de eerste laag gedroogd is, moet het hout opnieuw geschuurd worden met schuurpapier met korrelgrofte 240. Hoelang moet het eerste laagje drogen? Minimaal 24 uur! Breng hierna tweede laag aan en laat het opnieuw drogen.

Hottub oliën – Behandeling met olie is de tweede optie voor het behandelen van vurenhout of thermowood. Olie is een vrij dun middel en biedt een minder goede bescherming tegen vuil, vochtigheid en de weersomstandigheden dan een behandeling met beits. Indien je kiest voor de behandeling met olie, raden wij aan om het hout jaarlijks minimaal twee keer te behandelen.

Hoe moet je oliën:

Behandeling met olie werkt precies hetzelfde als de behandeling met beits. Voor een nog betere bescherming kan een derde laag aangebracht worden.

Lakken – In vergelijking met beits, geeft lak geen vochtregulatie aan het hout en wordt het hout door het laagje lak afgesloten. Lak trekt dus niet in het hout, maar creëert een beschermlaagje op de buitenkant. Door het hout te lakken geef je het een mooie glans. Na een tijdje kan de lak gaan barsten en moet het hout opnieuw behandeld worden.

Hoe moet je lakken:

Behandeling met lak werkt precies hetzelfde. Wel moet je, nadat je het hout voor de eerste keer geschuurd hebt, het opnieuw ontvetten, zodat de lak zich goed kan hechten.

Qrest afspraak maken

Arnita

Iemand die veel liefde en zorg geeft aan ons bedrijf. Bij jouw bezoek aan onze showroom staat ze jou graag te woord over de sauna’s en hottubs.

Blijf op de hoogte van onze tips

Abonneer op onze nieuwsbrief

Kijk naar de andere verhalen